Bonjour!
Vi vill bidra till en hoppfull & hållbar framtid och skapa långsiktiga effekter för våra barn och barnbarn. Vi har småskalig, närproducerad produktion av grönbetesägg från höns, ägg från vaktel och blekingeanka, köttlådor och lammskinn av Klövsjöfår. Utan mellanhänder!
Vi har noga valt ut våra olika raser för vi gillar mångfald. Våra Klövsjöfår och Blekingeankor är också anslutna till genbanker för att bevara gamla lantraser. Det är alltid något som händer eller är på gång här hemma på gården. Följ oss gärna på vårt Instagramkonto franska_tuppen för att ta del av vårt liv på den småländska landsbygden!
Djur har alltid varit en stor del av mitt liv. Jag föddes i Haute Savoie i Frankrike och flyttade sedan till Sverige under skolåldern. Nu lever jag tillsammans med min familj på en gård utanför Lekeryd i Småland. Detta är vår livsstil och bisyssla. Till vardags arbetar jag som specialistsjuksköterska inom anestesi.
Min fru arbetar i skolvärlden. Vi älskar att ha kontrasterna som det ger oss. Vi och barnen får verkligen förmånen att följa livet på nära håll - från böna till höna & från jord till bord.
På gården har vi nu 10 tackor av rasen Klövsjöfår.
Varför Klövsjöfår?
Förutom att vi tycker att de är Sveriges vackraste får har vi också valt rasen för att bevara denna svenska gamla lantras. Vi har inte enbart valt lantrasen Klövsjöfår för att bidra till att gamla lantraser bevaras utan även för att skapa ett vackert och öppet landskap i våra omgivningar. Denna ras är lite av allt. De ger en fin smak på köttet och ullen/skinnen kan ha olika färg och form. Mångfald helt enkelt!
Läs gärna mer om Klövsjöfår på:
https://www.allmogefar.se/kloevsjoefar
Varje vår är det lamning här hemma på gården. Därefter lever lammen ute i våra beteshagar fram till höstens slakt. Där äter de det som hagarna har att erbjuda av blommor, gräs, örter och sly och inget kraftfroder eller spannmål utfordras. Det är just det som skapar den unika smaken på vårt kött. En bonus är så klart att det är närproducerat, hållbart och bidrar till biologisk mångfald i våra omgivningar.
Är några av gårdens höns. Våra hönor är inte enbart klassiska värphöns uppfödda för att producera så stor mångd ägg som möjligt, under så kort tid som möjligt. Vi tänker mer långsiktigt och hållbart än så och har en mix av olika raser.
Vi har valt olika hönsraser som ger oss ägg med en variation i färg, form och storlek. Färgfest helt enkelt!
De går gärna fritt i våra omgivningar runt gården men vi följer även rådande restriktioner kring fågelinfluensan då det är aktuellt. De utfordras med värpfoder samt spannmål från en närliggande bonde.
Vakteln är en liten hönsfågel. De föds som små humlor och är värpklara på redan 6 veckor.
Äggen är en smakrik delikatess som gör sig bra till bland annat aperitif, en liten lyxigare måltid eller bara för att avnjuta.
Under en period under vår-sommar får vi lyxiga ankägg från denna vackra anka. Ankorna är väldigt trevliga djur som äter det mesta som kommer i sin väg så som sniglar (ja, det är faktiskt inte bara för fransoser ;-)), mask och spannmål.
Blekingeanka är en av få lantaser som finns kvar i Sverige. De är just nu en av de mest hotade svenska lantrasfjäderfän. Därför kändes det som ett självklart val att välja just denna anka för att kämpa för dess överlevnad.
De ger ett exeptionellt kött vid slakt samt smakrika ägg. Smakfullt, småländskt och småskaligt helt enkelt!
Copyright © Alla rättigheter förbehållna